Firmele vor oameni din penitenciare pentru locuri de muncă.

Reflecții asupra condiției umane în penitenciarele din România

Într-o lume în care libertatea este considerată un drept fundamental, există totuși un segment al societății care trăiește într-un univers paralel, în care libertatea este un lux. Acești oameni sunt deținuții din penitenciarele din România, care, în ciuda circumstanțelor lor, își găsesc un sens în viață prin muncă.

Angajarea deținuților: o soluție la criza forței de muncă?

Într-o societate în care forța de muncă devine tot mai scăzută, mediul de afaceri din România a început să se orienteze către o sursă neconvențională de muncitori: deținuții. Aceștia sunt dispuși să lucreze pentru orice firmă îi angajează, iar acest lucru se întâmplă deja în Ploiești. Firmele care angajează deținuți beneficiază de avantaje financiare semnificative, deoarece nu sunt obligate să plătească asigurări de sănătate, asigurări sociale sau fond de șomaj. În plus, paza și hrana deținuților sunt asigurate de către penitenciar.

Beneficiile muncii pentru deținuți

Începând cu anul 2022, 40 de deținuți cu regim deschis de la Penitenciarul Ploiești au posibilitatea de a munci în timpul sentinței. Această oportunitate le aduce mai multe beneficii, printre care un salariu, posibilitatea de a avea mai multe vizite și condiții de cazare mai bune. În plus, aceștia au posibilitatea de a vorbi telefonic cu cei dragi, ceea ce contribuie la menținerea legăturilor cu lumea exterioară și la îmbunătățirea stării lor emoționale.

Reintegrarea în societate prin muncă

Angajarea deținuților nu reprezintă doar o soluție la criza forței de muncă, ci și o oportunitate pentru reintegrarea lor în societate. Prin muncă, deținuții își pot redobândi demnitatea și respectul de sine, contribuind în același timp la bunăstarea societății. Unii dintre ei se ocupă cu curățenia, măturatul gazonului, spălătoria sau blocul alimentar, iar alții văd în aceste oferte de muncă un pas important în privința acomodării în societate.

Salariul deținuților: un sprijin pentru viitor

În funcție de turele de zi sau de noapte, un deținut câștigă între 23 și 30 de lei pe oră, iar în weekend 46 de lei. O parte din acești bani sunt introduși într-un fond pe care deținutul nu-l poate accesa decât la eliberare, astfel încât, în momentul în care pleacă din penitenciar, să aibă un mic sprijin financiar. Acesta este un pas important în direcția reintegrării lor în societate și a începerii unei noi vieți.

Sursa: Antena 3