Fermierii din Timiș protestează pentru a-și proteja oile.

Revolta ciobanilor: Un strigăt disperat în fața absurdului

În inima Banatului, în satele Timiș și Caraș-Severin, o revoltă se încinge. Ciobanii, gardienii ancestral ai pășunilor, se ridică împotriva măsurilor autorităților sanitar-veterinare, măsuri ce par să fie mai degrabă un blestem decât un balsam. În centrul acestui conflict se află o boală veche de când lumea, pesta, care a pus stăpânire pe turmele de oi, transformându-le în victime ale unui destin crud.

Un război împotriva destinului

În satul Clopodia, la o aruncătură de băț de Timișoara, ciobanii se adună, împinși de disperare și de dorința de a-și proteja turmele. Ei se opun măsurilor luate de DSV Timiș, care, în încercarea de a stăvili focarele de pestă, au decis sacrificarea animalelor. Ciobanii, însă, văd în această măsură o nedreptate, o lovitură dată nu doar animalelor, ci și lor, oamenilor care trăiesc din munca și sacrificiul lor.

Un strigăt disperat

În mijlocul acestui conflict, o femeie își ridică vocea. Familia ei deține o fermă unde animalele au fost puse în carantină. „Vă rog să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi. Nu ne interesează despăgubirile. Avem copii de crescut, ne-au blocat”, spune ea. În cuvintele ei se simte disperarea, dar și o amenințare subtilă: „De la noi veți urma voi”.

Un destin crud

În urmă cu o lună, 13.000 de oi de la o fermă din Timiș, confirmate cu pesta, au fost sacrificate. Săptămâna trecută, alte 600 de oi au avut aceeași soartă. Inspectorii DSVSA Timiș au prelevat analize de la mai multe stane, iar rezultatele au confirmat temerile: oile sunt infestate cu pesta. În aceste condiții, autoritățile pregătesc noi sacrificări.

Soluții sau doar promisiuni?

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că a convenit împreună cu reprezentanții crescătorilor de animale soluții rapide pentru a depăși valul de pestă. Printre măsurile anunțate se numără și interzicerea mișcării animalelor între ferme, pe o perioadă de 30 de zile. Dar vor fi aceste măsuri suficiente pentru a stăvili valul de pestă și pentru a calma spiritele în rândul ciobanilor?

Sursa: Antena 3